Wednesday, August 25, 2010

História

Padang je jedno z najstarších miest na západnom pobreží Indického oceánu. 7. august sa oslavuje ako deň vzniku mesta Padang. Tento deň došlo k napadnutiu holandských vládnych budov domorodým obyvateľstvom, po ktorom budovy zostali spálené doslova na popol.
Historické pramene zo 17. storočia opisujú obyvateľov Padangu ako rybárov, výrobcov soli a obchodníkov. Obchod nebol výrazne rozvinutý, pretože hlavné obchodné trasy viedli východným pobrežím Sumatry. Avšak počas bojov o Malackú úžinu medzi Portugalskom, Španielskom a Veľkou Britániou sa stávala trasa po západnej strane Sumatry čoraz zaujímavejšou.
V tom čase mestá Tiku a Indrapura, ktoré boli súčasťou Pagaruyunského kráľovstva, začali získavať na význame a zmenili sa na významné prístavy. Geografická poloha prístavov bola v blízkosti prvotných surovín ako korenie, muškátový orech, klinček a zlato, ktoré zohrávali v tom čase dôležitú úlohu.
Následne prišli do oblasti Padangu holandské jednotky, ktoré sa usadili v širokom a úrodnom ústí rieky v Padangu. Od roku 1660, krátko po smrti sultána Iskandaru Mudu, sa snažili holandskí usadlíci vytlačiť miestne obyvateľstvo kmeňa Aceh z danej oblasti. Skoro nato mohli Holanďania otvoriť v Padangu prvé obchodné zastúpenie. Okrem toho zaviedli na obchodné účely holandskú menu. V tom momente ostalo obyvateľstvo kmeňa Aceh v úzadí a stratilo svoju dominanciu v obchodovaní, načo sa stiahlo do vnútrozemia. V roku 1667 postavili Holanďania centrálnu vládnu budovu, ktorá slúžila ako tábor a väzenie zároveň. Ďalším krokom bolo získanie kontroly nad susednými oblasťami a zabezpečenie si bezpečnosti. V severnej časti rieky Batang Arau boli postavené nové administratívne a obytné budovy. Aj keď pôvodné obyvateľstvo bolo úspešne vytlačené, hlavným sídlom zostávalo aj naďalej ústie rieky. Po istom čase už Holanďania ovládali celú oblasť. Okrem toho, rozdelili niektoré provincie, pričom iné zase spojili, aby tým oslabili moc vtedajšieho vládcu. 20. mája 1784 bol Padang Holanďanmi vyhlásený za centrum obchodu na západnej Sumatre. Krátko nato bol v Padangu postavený nový prístav, cementáreň a bola vybudovaná uholná baňa.
Ďalšou zaujímavosťou je splynutie kultúr minangkabau a aceh. Výsledná kultúra dostala pomenovanie Urang Awak a skĺbila znaky obidvoch pôvodných kultúr. Ešte aj dnes zohráva minangkabauská kultúra dôležitú úlohu v padangskej spoločnosti.

No comments:

Post a Comment